Zhineng Qigong: een eenvoudige meditatieve beweginsvorm | Qi EnergyFlow

Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een eenvoudige, meditatieve Chinese vorm van bewegen en kan door iedereen worden beoefend. Zhineng staat voor slim en effectief. Qi staat voor energie en Gong staat voor werken. Zhineng Qigong betekent dus op een slimme en effectieve manier werken met energie. Deze vorm van Qigong is ontwikkeld uit verschillende Qigong vormen en uit Chinese- en westerse medische inzichten.

De doelen van Zhineng Qigong zijn: het lichaam met rustige, subtiele bewegingen los te maken, te ontspannen en de geest tot rust te brengen. De meridianen (energiebanen) in het lichaam gaan open, blokkades lossen op of worden voorkomen. De spieren worden versterkt en de gewrichten soepeler. De coördinatie van lichaam en geest en de concentratie verbeteren. Het lichaam komt in balans en het bewustzijn van het eigen lichaam groeit. Het vrij stromen van energie maakt het lichaam gezond en vitaal.

Zhineng Qigong geeft een boost aan de hersenen en het immuunsysteem en heeft dus grote voordelen voor de gehele gezondheid. Deze bewegingsvorm draagt aantoonbaar bij aan een gezond lichaam dat mentaal, fysiek en emotioneel in balans is.

Zhineng Qigong bestaat uit verschillende levels en oefeningen. Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor de wekelijkse lessen.

De oorsprong van Zhineng Qigong
De Chinese geneeskundige Dr. Pang Ming heeft Zhineng Qigong ontwikkeld. Van kinds af aan hield hij zich bezig met Taiji (een oude Chinese bewegingsleer) en Qigong. In 1958 studeerde hij af in de westerse geneeskunde en ging als arts in Beijing werken. Ook is hij afgestudeerd in de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Alle belangrijke oefeningen vanuit Taiji en Qigong voegde Dr. Pang Ming samen met zijn medische kennis in Zhineng Qigong.

In China alleen al zijn meer dan 3000 onderzoeken gepubliceerd die de effectiviteit van Zhineng Qigong aantonen. De Chinese overheid heeft, uit de 11 erkende Qigong vormen, Zhineng Qigong aangewezen als de meest effectieve vorm om de gezondheid te verbeteren.